Pages

Wednesday 10 August 2011

resepi Pajeri Terung-menu tetap restoran basha


Bahan-bahan

3 biji terung size sederhana 2 ulas bawang merah 1 ulas bawang putih 4 biji cili kering 2 sudu makan kerisik 1 sudu makan serbuk kari 1/2 cawan santan sedikit air minyak untuk menumis

Cara-cara

-Bersihkan terung dan potong memanjang
-Panaskan minyak dan goreng terung. Bila terung dah nampak kuning-kuning bolehlah diangkat. -Gunakan kitchen towel, toskan minyak terung.
-Blender bawang merah, bawang putih dan cili kering dgn sedikit air.
-Panaskan kuali, letak 2 sudu besar minyak masak. Bila minyak dah panas, masukkan bahan blender tadi. Goreng sampai terbit bau.
-Campur serbuk kari yang dibancuh dgn sedikit air panas. Biar sekejap sampai nampak garing.
-Campur santan dan air. Biarkan mendidih.
-Campurkan kerisik dan kacau. Biar kuah pekat.
-Letak garam dan gula secukup rasa.
-Tutup api. Terung yang sudah ditos minyak tadi dicampur dalam kuah dan kacau-kacau sedikit. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment