Pages

Sunday, 22 May 2011

RESEPI KARI KEPALA IKAN


BAHAN-BAHAN
1 potong kepala ikan merah
125gm serbuk kari ikan
50gm jintan putih
10gm jintan manis
3gm halba campur
150gm bawang besar-dikisar
50gm bawang putih-dikisar
2batang serai-dititik
200ml air asam jawa
2biji tomato
4biji cili merah
4batang bendi
Sedikit daun kari
Garam dan gula secukup rasa


CARA MEMBUAT
1. Kepala ikan dibersihkan dengan menggunakan air asam jawa bagi menghilangkan hanyir.
2. Tumiskan bawang besar dan bawang putih yang telah siap dikisar bersama halba campur dan daun kari.
3. Masukkan semua bahan rempah yang siap dicampurkan dengan sedikit air.
4. Setelah itu, tumis bahan tersebut hingga pecah lemak.
5. Masukkan air asam jawa dan kepala ikan dan biarkan kepala ikan itu separuh masak.
6. Masukkan pula tomato, bendi, cili merah dan kacau sekali sekala sehingga ikan masak.
7. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Angkat dan sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment