Pages

Tuesday, 23 August 2011

Resepi: Ayam masak pedas


Bahan-bahan:

1 ekor ayam - dipotong kecil
1/2 cawan jus lemon
15 tangkai cili kering - direndam dan dikisar
4 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
3 cm belacan
1 sudu kecil pati ayam
1/2 cawan santan pekat
Gam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara Menyediakan:

Ayam digaul dengan jus lemon kemudian diperap selama sejam.
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Panaskan empat sudu besar minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
Masukkan pati ayam, garam, gula dan santan. Kacau hingga rata dan masukkan ayam yang digoreng tadi. Kacau dan angkat.

No comments:

Post a Comment