Pages

Monday, 8 August 2011

resepi BOK CHOY GORENG & SOTONG


BAHAN-BAHANNYA :-)
6 pokok sawi bok choy, cuci, asingkan daun dan tangkai, siang dan toskan
2 biji cili merah, hiris
3 ekor sotong saiz sederhana, hiris bulat, cuci dan toskan
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1 camca besar sos tiram
Garam secukup rasa
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga layu, tambah sos tiram dan sedikit air. Kacau rata dan masukkan sedikit garam.
Tambah sotong, masak sekejap dan masukkan batang sawi bok choy, masak hingga lembut dan tambah daunnya, besarkan api dan kacau pantas. Bila daun kelihatan sedikit layu, matikan api. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat.

No comments:

Post a Comment