Pages

Friday, 12 August 2011

resepi kangkung belacan


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak kangkung, asingkan dari tangkainya, siang berasingan, cuci dan toskan
1 genggam isi kerang (optional)
1/2 camca besar sos tiram
Garam secukup rasa (mat guna sos ikan)
Sedikit air
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
2 biji cili hijau*
3 biji cili padi*
1/2 inci belacan*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan sos tiram dan kerang. Kacau rata, biar masak sekejap dan masukkan sedikit air dan sedikit sos ikan. Tambah batang kangkung, kacau dan masak hingga sedikit lembut.
Masukkan yang bahagian daun pula, kacau dan masak dengan api besar, rasa dan jika kurang masin, tambah sedikit sos ikan. Matikan api, rasa dan jika ok boleh alih dalam bekas sesuai. Hidangkan segera...

No comments:

Post a Comment