Pages
▼
Sunday, 7 August 2011
resepi Nasi Ayam
BAHAN NASI AYAM :-)
500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
1 liter sup ayam (resipi sup dibawah)
2 helai daun pandan, disimpul
1 inci halia, dititik
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 ulas bawang putih, diketuk
1 camca besar minyak masak
2 camca besar margerine
Garam secukup rasa
BAHAN SUP AYAM :-)
500 g ayam, dipotong kecil
1 kiub pati ayam "Maggi"
2 sup bunjut Adabi
1 pokok daun sup, potong kasar
1 1/2 inci halia, dititik
4 ulas bawang putih, diketuk
2 batang serai, dititik
1 kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
5 kuntum bunga cengkih*(*rempah tumis)
1/2 batang lobak merah, dipotong berbaji
1 biji kentang besar, didadu besar
2 cawan bunga kobis yang dipotong sekuntum2
1 camca teh lada serbuk lada hitam
Air secukupnnya (anggaran 3.5 liter)
Garam secukup rasa
BAHAN SOS CILI HALIA :-)
4 biji cili merah
3 biji cili padi
1 biji tomato
1 cawan air
2 keping hirisan nipis halia
4 camca besar cuka makan
3 camca besar gula perang (gula pasir pun boleh)
Garam secukup rasa
BAHAN LAIN :-)
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Hirisan timun
Hirisan tomato
Daun salad (tak letak, sebab tak de)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. UNTUK SUP AYAM :- Dalam periuk, masukkan ayam, air dan bahan2 lain, kecuali sayur-sayuran dan serbuk lada hitam. Masak dengan api besar hingga mendidih, kemudian kecilkan api, renih 25 - 30 minit. Asingkan 1 liter sup ayam (untuk masak nasi). Kemudian, masukkan sayur2ran dan serbuk lada hitam. Biar hingga sayur masak dan tambah air jika perlu. Sesuaikan rasa dan matikan api.
2. UNTUK NASI AYAM :- Panaskan minyak dan margerine dalam kuali hingga cair. Masukkan halia, bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan daun pandan tadi, tumis hingga harum, masukkan beras dan goreng sekejap. Gunakan api sederhana. Alih kan bahan2 tadi ke dalam rice cooker. Tuang sup ayam tadi (elok, ditapis sebelum menuang ke dalam beras). Masak seperti memasak nasi biasa. Bila nasi masak, gemburkan.
3. UNTUK SOS CILI HALIA :- Kisar cili merah, cili padi, tomato dengan 1 cawan air hingga halus. Tuang ke dalam periuk, masukkan cuka, gula, garam dan halia. Kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga sos pekat sedikit, rasa dan tambah apa yang perlu. Hidangkan bersama nasi ayam dan bahan lain.
No comments:
Post a Comment