Pages

Monday, 8 August 2011

resepi ROJAK PETIS


BAHAN SOS PETIS :-)
1 botol kecil petis/otak udang
1/2 cawan jus asam jawa
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan kicap pekat
3 - 4 camca besar kicap cair
1 biji bawang besar*
5 - 6 biji cili padi*
3 ulas bawang putih*(*kisar halus)
1 cawan air
1 cawan kacang tanah tumbuk

BAHAN ROJAK :-)
2 keping tauhu, goreng dan potong kecil
1 biji timun, cuci dan potong kecil
1 biji sengkuang, kupas, cuci dan potong kecil
1 cekak kangkung, cuci, siang dan celur sekejap, toskan
300 g taugeh, cuci dan celur, toskan
1 biji nenas masak ranum, kupas dan potong kecil

CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK SOS PETIS :- Satukan semua bahan2 sos kecuali kacang tumbuk, dalam periuk dan masak atas api sederhana hingga sos pekat. Sejukkan.
PENYEDIAAN ROJAK :- Dalam satu bekas, masukkan sos petis, kacang tanah secukupnya dan cili padi yang telah ditumbuk (jika suka). Kacau rata dengan senduk hingga rata. Kalau kurang manis atau masin boleh tambah gula atau kicap masa ni. Kacau hingga semua sebati.
Masukkan bahan2 rojak dan gaul rata. Hidangkan segera.

1 comment:

  1. Salam…kalu nk try rojak petis mak bee (ready made)boleh gi ke site nie http://madeinkedah.blogspot.com Sedap & Harga berpatutan

    ReplyDelete