Pages
▼
Tuesday, 23 August 2011
Resepi: Udang goreng rempah berlabu
BAHAN-BAHAN:
500 gm udang
50 gm rempah kari daging
1 sudu besar cili kering kisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
10 ulas bawang merah (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)
2 cm halia (kisar)
1 batang serai (kisar)
2 cawan santan pekat
200 gm labu (potong dadu)
200 gm minyak sapi
Garam secukup rasa
CARA MENYEDIAKAN:
Udang dibuang kepalanya sahaja. Kemudian goreng udang hingga kekuningan. Asingkan.
Rebus labu hingga setengah masak dan asingkan.
Tumis bahan kisar bersama serbuk kari, serbuk kunyit dan cili kisar dengan minyak sapi.
Masukkan santan, bila mendidih masukkan udang dan labu. Gaul dan kecilkan api.
Taburkan daun ketumbar sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment