Pages

Tuesday, 13 September 2011

Kerutuk Ayam atau Kerutuk Daging


Bahan2nya:

Bahan A: (dikisar atau hiris)
10 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
1/2 kerek gula melaka
sehelai daun pandan untuk wangikan kuah
1 paket rempah kerutuk dibancuh dgn sedikit air dan sikit lada mesin



Bahan B:(ditumis)
5 ulas bawang putih
seinci halia dihiris
rempah tumis mcm k.k.manis, pelaga, bunga lawang, cengkih
1 batang serai diketuk

Bahan C:
2 biji ubi kentang
1 biji bwg besar potong cam wedges
1 biji lada merah
garam
air asam jawa sikit atau sos tomato

Bahan D:

1/2 kilo daging dipotong buku besar atau 1/2 ekor ayam
2 sudu kerisek
secawan santan pekat dari 1 biji kelapa campur 2 cwn air



Cara memasaknya:

Bancuh bahan A dengan sedikit air (kecuali gula melaka dan daun pandan).
Panaskan minyak dan tumis bahan B. Setelah semuanya wangi dan kekuningan, masukkan Bahan A dan tumis hingga pecah minyak dan naik wangi. Masukkan gula melaka dan daun pandan, kacau rata.
bila dah garing, masukkan kentang dan daging,
kacau rata.
Tutup periuk - api kecil
biar daging empuk (kalau buat kerutuk ayam, jangan kacau selalu, nanti hancur. Kalau daging boleh je kacau sebab takut hangit kt bawahnya.)

bila daging dan kentang empuk, masukkan santan dankacau lagi sampai mendidih.. Kemudian masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa..Kkalau x nak masam, blh campur sos tomato)bila dah hampir masak, kecilkan api dan biarkan hingga pekat dan naik minyaknya, jaga2 takut hangit plak

No comments:

Post a Comment