Pages
▼
Sunday, 25 September 2011
KETAM LEMAK CILI PADI DENGAN NENAS
Bahan:-
3 ekor ketam (sederhana besar) - kerat yg tajam tu, dibersih dan kerat dua
12 biji cili padi - tumbuk
5 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang merah - tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
3 batang serai - diketuk
1 atau 1 1/4 cawan santan cair (*x perlu byk, air nenas akan keluar nnt)
1 cawan santan pekat
2 keping (kecil) asam gelugor (kalu nenas dh masam, kurangkan jd 1 kpg je)
sedikit serbuk kunyit (optional - jika nk kuning sikit lg)
1/2 biji nenas sederhana masak - dipotong kecil
garam secukup rasa
3 sb. minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dalam caserol/periuk, tumis bahan tumbuk dan serai hingga naik bau.
Masukkan santan cair dan asam gelugor dan biar mendidih sebentar.
Masukkan ketam dan nenas. Kacau sesekali biar mesra dgn kuah.
Masukkan santan pekat dan garam. Kacau dan biar mendidih sebentar.
Tutup api dan kacau sebentar biar mesra dan kuah tidak berkepala. Bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment