Pages
▼
Monday, 12 September 2011
Resepi: Rempeyek
Bahan bahan:
2 sudu teh jintan puteh
1 sudu teh ketumbar
750 ml santan dari 1 setengah biji kelapa.
175 gram tepung beras
Garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
300 - 350 gram kacang tanah
Ikan bilis
Cara membuatnya:
Goreng tanpa minyak jintan puteh dan ketumbar hingga wangi.
Tumbuk atau kisar halus.
Satukan dengan tepung beras, santan dan garam
Sediakan dua kuali, panaskan sedikit minyak didalam kuali leper
Manakala kuali biasa (wok) diisi minyak panas untuk digoreng rendam
Sendukkan sedikit adunan, taburkan kacang dan ikan bilis, tuangkan kedalam kuali leper
Bila sudah kekuningan angkat dan terbalikkan kedalam kuali biasa
Goreng hingga rempeyek keemasan dan kemudian angkat
Sejatkan dengan tuala dapur
Apabila sejuk masukkan kedalam bekas kedap udara
No comments:
Post a Comment