Pages

Tuesday, 1 November 2011

Asam pedas


Bahan bahan:
Ikan (tak kira lah ikan apa pun)
15 batang cili kering (ikut kepedasan masing masing)
1 inci kunyit hidup *
1 inci halia *
6 biji bawang merah *
4 ulas bawang putih*
1 labu bawang besar *
Sedikit belacan yang telah di bakar.*
Danu kesum
Sebatang serai.
Bunga kantan,
Bendi.
Air asm jawa
Gula
Garam

Cara cara:
Bersihkan ikan dan ketepikan.
Cili kering ni di buang bijinya dulu,kemudian di rebus sekejab,setelah dia lembut,angkat dan toskan,kemudian kisarkan bersama dengan semua bahan yang ada tanda bintang tu, masukkan kesemua bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk dan tambahkan sedikit air,masak di atas api yang sederhana,pada sapa sapa yang nak menumis tu terpulang lah. setelah mendidih masukkan ikan,air asam jawa,daun kesum bunga kantan,serai yang telah diketuk bendi,garam dan sedikit gula. Biar seketika, rasa dulu apa yang patut,kalau dah ok bolehlah tutup api, siap untuk di makan.

No comments:

Post a Comment