Pages

Wednesday, 23 November 2011

Daging Bakar


Bahan bahan untuk daging:
1 kilo daging
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih.
sedikit serbuk kari daging.
1 inci halia.
garam.

Cara cara:
Kisar bawang besar,bawang putih,halia dan rempah,kemudian gaulkan bersama dengan daging,jangan lupa masukkan garam secukupnya,jangan masin sangat,tak bagus untuk kesihatan.Kemudian perap dia lebih kurang 2 jam.lepas tu bakar

Bahan bahan untuk air asam:
10 biji cili api(ikut kepedasan masing2 lah)
4 biji cili merah.
1 labu bawang besar.
2 biji buah tomato
3 sudu besar kerisik
1/2 cawan air asam jawa.
sedikit belacan bakar.
garam.
sedikit sos cili.
gula(pada sapa yang nak bubuh, tak mau pun tak pa)
kalau nak boh limau sikit pun boleh jugak.

cara cara:
tumbuk cili api,cili merah dan jugak belacan sampai hancur(cili api ni nak potomg sikit pun boleh).Bawang besar dan buah tomato di potong dadu(nak potong macam lain pun tak pa,ikut suka).Masukkan bahan yang di tumbuk tadi kedalam bekas,kemudian masukkan bawang dan buah tomato,gaul sebentar,lepas tu masukkan kesemua bahan dia dan gaul lagi sehingga sebati. Dah siap, jom pi makan...

No comments:

Post a Comment