Bahan
1 . ikan di salai dahulu
2 . santan pekat
3 . asam keping sikit
4 . ada belimbing buluh pun sedap!!
5. daun kunyit
Bahan tumbuk
1 . 10 biji cili api ( ikut nk pedas ke tak)
2 . kunyit hidup
3. garam
Cara.
1. Ikan talapia dibersihkan dan direndamkan dengan garam dan asam limau atau buah belimbing yg ditumbuk pecah selam beberapa minit. Bilas lagi dan toskan. pastu salai ikan tu.
2. masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk bersama dengan santan pastu masukkan asama keping. biarkan kuah sampai mendidih ( ni cara saya buat tau... org lain mungkin lain)
3 . Kacau sekali sekala supaya kuah tidak pecah minyak masuk
4. Bila kuah dah mendidih baru masukkan ikan salai dan belimbing besi.
5. Kacau perlahan lagi supaya tidak pecah minyak.. biarkan sanggan di atas api yg perlahan sampai kuah tu jadi pekat cam dalam gambar tu. agak2 nak angkat tu koyak2kan daun kunyit untuk bagi wangi masakan ikan tu.
No comments:
Post a Comment