Pages

Tuesday, 1 November 2011

Resepi rebung masak lemak cili api


Bahan bahan nya:

500 gm rebung. (ikut suka lah kalau nak + lebih.)
500gm udang (ikut lah besar mana nak bubuh )
20 biji cili api (di tumbuk lumat ,ikut lah nak pedas mana)
santan dari sebiji kelapa.
1/2 inci kunyit hidup (di tumbuk lumat )
1/2 inci halia (di tumbuk lumat )
1 batang serai.
2 labu bawang besar (di tumbuk lumat )
4 ulas bawang putih (di tumbuk lumat )
garam dan sedikit gula (Kak Ros tak guna serbuk perasa, kalau ada yang nak bubuh pun tak pa, ikut suka.)

Cara-cara:

Ambil rebung yang telah di bersihkan tadi, kemudian potong ikut suka hampa lah, kemudian bersihkan udang. Udang ni pun ikut suka hampa la nak buang kulit ka tak mau buang, santan kita ambil bagi pekat sikit dari sebiji kelapa tu lah.

Cili api, kunyit hidup, bawang besar, bawang putih dan juga halia semuanya dikisar halus. Masuk kan semua bahan ke dalam periuk, masak sekejap di atas api, jangan lama sangat, kemudian masukkan rebung dan serai, dah agak masak masukkan santan garam dan gula biar kan di atas api yang perlahan. Kalau api kuat, nanti santan tadi akan pecah minyak kuah jadi tak cantik. akhir sekali masukkan udang . Udang ni tak payah masak lama sangat nanti hilang manis dia.

No comments:

Post a Comment