Pages
▼
Thursday, 26 April 2012
Pembuka Selera
Sup Labu Bebola Ayam
Bahan-bahan untuk bebola ayam:
200 gm daging ayam - dikisar
50 gm bawang merah
25 gm bawang putih
20 gm cili merah - dimayang
10 gm daun bawang - dimayang
50 gm tepung jagung
30 ml minyak sayuran
10 gm gula
Sedikit stok ayam untuk merebus bebola
Bahan-bahan untuk sup:
1 liter stok ayam
300 ml santan
300 ml krim
5 gm daun ketumbar
2 keping daun salam
250 gm labu - dipotong dadu
Sedikit cili merah - dimayang halus
Garam secukup rasa
Serbuk lada sulah secukup rasa
Cara menyediakan bebola ayam:
1. Campurkan kesemua bahan dan kisar halus.
2. Bentukkan seperti bola-bola kecil.
3. Rebuskan bebola ayam ini di dalam air rebusan stok ayam.
4. Apabila ia timbul, bolehlah diangkat.
5. Tuskan bebola ini. Ketepikan.
Cara menyediakan sup:
1. Campurkan kesemua bahan dan masak di atas api sehingga ia mendidih.
2. Angkat sup ini dan biarkan ia sejuk.
3. Apabila sudah sejuk, kisarlah sup ini.
4. Bolehlah tuangkan sup ini di atas bebola ayam.
5. Hidangkan bersama roti.
Tauhu Goreng Sos Tomato
Bahan-bahan:
4 keping tauhu basah
6 ulas bawang merah - dimayang
3 sudu besar cili kisar
4 sudu besar sos tomato
2 tangkai daun ketumbar
2 tangkai daun bawang
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit minyak masak
Cara menyediakan:
1. Mula-mula, goreng tauhu sehingga kekuningan. Angkat dan tuskan.
2. Di dalam kuali yang sama, kurangkan sedikit minyak menggoreng tadi.
3. Tumis bawang merah dan cili kisar.
4. Apabila naik bau, masukkan sos tomato.
5. Kacau rata.
6. Masukkan tauhu, garam dan gula.
7. Apabila kuah mulai pekat, taburkan daun ketumbar dan daun bawang.
8. Bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi.
Taucu Bilis Lemak
Bahan-bahan:
Segenggam ikan bilis
7 tangkai cili hijau - dihiris
2 labu bawang besar - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
2 keping asam gelugur
1 cawan santan
2 sm halia - jika suka
2 sudu besar taucu
Gula secukup rasa
Cara menyediakan:
1. Tumis bawang besar, bawang putih, cili hijau dan halia hingga layu.
2. Tuangkan taucu dan santan.
3. Masukkan ikan bilis dan asam gelugur.
4. Masukkan juga, gula. Kacau rata.
5. Apabila ikan bilis masak, bolehlah diangkat.
6. Hidangkan bersama nasi.
Sambal Udang Kering
Bahan-bahan:
300 gm udang kering
35 tangkai cili kering - dikisar
6 ulas bawang merah - dikisar
6 batang serai - dikisar
1/2 inci kunyit hidup - dikisar
2 sudu asam jawa - diambil jusnya
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil serbuk perasa
1/4 cawan air
8 ulas bawang merah - dihiris dan digoreng garing
5 sudu besar minyak
Cara menyediakan:
1. Rendamkan udang kering selama sejam.
2. Bersihkan, tus dan keringkan.
3. Kisar udang kering ini sehingga halus.
4. Panaskan minyak di dalam kuali.
5. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
6. Masukkan udang kering yang telah dikisar halus tadi.
7. Masukkan juga air asam jawa, gula dan serbuk perasa.
8. Goreng sehingga bahan-bahan ini kering.
9. Angkat. Apabila sejuk, tambahkan bawang goreng.
10. Boleh dihidangkan atau simpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment