Pages

Monday, 2 July 2012

Nasi Kabsa Kambing/Ayam

Bahan-bahan: 1 ekor ayam (dibelah 2) @ 1 kg daging kambing + tulang 3 pot/cwn beras basmati ~ cuci dan rendam 30 mionit, toskan 4 1/2 pot/cwn @ secukupnya air panas 2 sudu minyak masak 1 sudu minyak sapi 1 batang kayu manis 3 biji buah pelaga 2 biji bunga cengkih 1 biji bawang besar - dipotong dadu 3 ulas bawang putih - dipotong dadu 1 batang karot ~ diparut 1 biji buah tomato - dikisar 2 sudu tomato puri 1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron) 2 sudu besar rempah kabsa 1 biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya. 1 biji lada bengala merah (red capsicum) ~ dipotong dadu 1 sudu kecil lada hitam biji/serbuk 2 biji cili merah ~ jgn potong 1/4 cawan kismis Garam secukup rasa dan gula (kalau suka) ***Klik pada rempah kabsa untuk resepi Cara penyediaan: 1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, bawang putih dan besar dan goreng sehingga wangi. 2. Masukkan buah tomato, tomato puree, lemon, saffron dan rempah kabsa dan goreng sebentar. 3. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak. Tambahkan garam secukup rasa dan juga gula. 4. Masukkan karot, capsicum, cili merah, kismis dan beras. Masukkan air panas secukupnya dan masaklah nasi sehingga masak. 5. Kacau/gembur nasi bila nasi betul2 masak, selepas 30 minit supaya nasi tidak hancur. Sos: ~ Kisarkan tomato, cili besar hijau, batang ketumbar, gula, garam dan perahan lemon kuning.

No comments:

Post a Comment