Pages

Saturday, 4 August 2012

Resepi Qatayef atau Qatawef (Apam Balik Arab)

1 tin krim NESTLÉ® atau 170 g
2 cawan susu atau 500 ml
½ cawan tepung jagung atau 60 g
1 sudu air mawar
20 keping qatayef siap sedia. Jika hendak buat sendiri, rujuk bahan lempeng di bawah.
2 cawan minyak untuk menggoreng
3 cawan gula atau 750 ml
2 sudu kacang pistachio ditumbuk untuk hiasan. Boleh guna kacang tanah atau gajus ikut selera

Bahan Untuk Lempeng
* 3/4 cawan yis
* 1 1/2 cawan air suam
* 1 sudu gula
* 1 1/2 cawan tepung
* Garam
* Minyak untuk menggoreng


Cara membuat lempeng Qatayef
Campurkan yis dengan gula dan 1/4 cawan air. Kacau hingga larut.
Ayak tepung dan garam.
Campurkan 1 cawan air dan bahan yis yang dikacau tadi dan gaulkan dengan sudip kayu.
Jika ia mengembang, kacau adunan dengan lembut.
Tutup mangkuk dengan kain dan letak di suhu bilik selama sejam atau sehingga adunan naik.
Panaskan kuali dan sapukan minyak dengan nipis sekeliling kuali. Minyak jangan terlalu tebal.
Tuangkan adunan dengan sudu ke atas kuali panas dan jadikan ia bentuk leper dengan ketebalan sekitar 1-2 cm. Macam buat apam balik juga ni..
Goreng sehingga keemasan. Angkat dan sejukkan.

Penyediaan krim:
Campurkan krim NESTLÉ®, susu dan tepung jagung ke dalam periuk. Didihkan ia sehingga ia akan pekat, campurkan air mawar kemudian asingkan dari api untuk disejukkan.

Apabila sudah dingin, letakkan krim tersebut di atas kepingan qatayef.

Goreng sehingga warna keemasan. Apabila sudah masak, angkat dan taburkan gula. Jika hendak buatkan gula tersebut dalam bentuk sirap, maka kenalah didihkan gula menjadi air gula (sirap).










Hiaskan dengan kacang pistachios.




No comments:

Post a Comment