Pages

Wednesday, 5 September 2012

Kari Hijau Thai Daging

Kari Hijau Thai Daging
Bahan Untuk Dikisar (utk buat pes kari hijau)
1-3 batang serai, hiris halus
1 -10 biji cili hijau atau cili padi siam, hiris halus (ikut tahap kepedasan yang dikehendaki.)
2 biji bawang merah, hiris halus
4 - 5 ulas bawang putih, cincang
1 inci lengkuas atau halia (nak masuk dua-dua pun boleh)
1/2 cawan daun ketumbar (termasuk akar dicincang kasar)
1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan (nampla)
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis/kasturi
1 camca teh gula perang/merah
1/4 cawan santan kelapa
1/2 - 1 inci kunyit hidup
1/2 inci - 1 inci lengkuas (dihiris)
BAHAN KARI HIJAU THAI
500 gram daging batang pinang
4 helai daun limau purut
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Pes kari hijau thai (resipi di atas)
Air suam
Air stok ayam (pilihan masing-masing)
Jus limau nipis secukupnya
Sos ikan secukupnya
Gula secukup rasa
Daun selasih secukupnya (anggaran 1 genggam)
2 batang serai, dititik
10 biji cili padi merah thai, diketuk
Bahan-Bahan Sayur (boleh ikut selera sendiri)
1 biji Terung (potong sederhana - jangan terlalu nipis
1 biji tomato, belah 6
Lada benggala hijau & merah (potong dadu)
Kacang panjang / Kacang buncis (hiris serong)
Tomato (dibelah 2 atau 4)
Boleh juga letak kentang
Sukatan dan ukuran semua bahan-bahan boleh diubah ikut selera dan kesesuaian masing-masing.
CARA MEMBUATNYA
UNTUK PES KARI HIJAU THAI :- Satukan semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat. Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu. Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.
UNTUK MASAKAN
Dengan api sederhana, panaskan kuali dengan minyak & tumis pes kari tadi sampai naik bau wangi, kemudian masukkan serai dan juga daging.
Gaul rata dan masak sekejap hingga daging kecut.
Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut, Jika kurang air, tambah santan /air stok ayam atau air suam. Tutup kuali dan biarkan mendidih. Kacau sekali sekala. Biar daging masak hingga daging 1/2 empuk.
Masukkan terung dan juga cili padi thai. Bila mendidih, tuang pati santan. Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api sederhana. Kacau selalu.
Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau rata dan matikan api. Rasa dan jika ok boleh hidangkan bersama nasi dan lauk lain

No comments:

Post a Comment