Keladi Cina atau nama saintifiknya Colocasia esculenta
berasal dari Asia Tenggara dan dipercayai ditanam sebelum tanaman padi.
Keladi memang tidak asing lagi di Malaysia kerana ubinya boleh direbus,
digoreng atau dikukus serta dibuat kuih muih. Di Malaysia, keladi yang popular di tanam adalah seperti Keladi Minyak, Keladi Cina, Keladi Mawar, Keladi Ais Krim dan beberapa jenis keladi lagi.
Menurut petani yang menanam keladi di Selangor, Keladi Cina lebih sukar ditanam berbanding dengan keladi lain disebabkan keladi ini mudah diserang penyakit dan perosak. Jadi, tidak hairanlah harganya boleh mencecah sehingga RM10-RM12/kg.
Keladi boleh dibiakkan secara tampang iaitu dengan menggunakan anak sulur keladi atau menggunakan tunas keladi dari umbisi.
Menurut petani yang menanam keladi di Selangor, Keladi Cina lebih sukar ditanam berbanding dengan keladi lain disebabkan keladi ini mudah diserang penyakit dan perosak. Jadi, tidak hairanlah harganya boleh mencecah sehingga RM10-RM12/kg.
Keladi boleh dibiakkan secara tampang iaitu dengan menggunakan anak sulur keladi atau menggunakan tunas keladi dari umbisi.
No comments:
Post a Comment