Pages

Friday, 2 November 2012

sambal tumis ikan tongkol

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 ekor ikan tongkol saiz sederhana
3/4 cawan jus asam jawa
2 1/2 senduk nasi cili kisar
1 biji bawang besar belah 6 dan leraikan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit serbuk perasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing, guna api sederhana dan kacau selalu.
  2. Masukkan jus asam jawa, gula secukup rasa dan sedikit garam, gaul rata dan biar mendidih. Tambah ikan tadi dan gaul rata. Kecilkan api dan masak hingga sambak pekat.
  3. Masukkan bawang besar. Masak hingga bawang lembut, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidang bersama nasi 

No comments:

Post a Comment