BAHAN-BAHAN :
✔ 1 ekor ayam-dipotong 12
✔ 6 biji bawang besar
✔ 1 labu bawang putih
✔ 8 biji ubi kentang
✔ 2 biji karot
✔ 2-3 cawan air
✔ 1 biji kiub ayam
✔ 2 sudu besar tepung jagung
✔ 3 sudu besar serbuk BISTO
✔ Garam n serbuk lada hitam secukup rasa
* Serbuk BISTO ini berwarna coklat macam serbuk brown sos rupanya tapi
rasa lain sikit. Bisto hanya boleh dibeli di Cold Storage (TESCO pun ada
jual) , kalau tak ada serbuk bisto tak sedap la stew ayam ini .
CARA MEMASAK :
✔ Bersihkan ayam dan gaul dengan sediki garam kemudian goreng ayam sampai kekuningan.
✔ Kupas semua bawang dan di mayang nipis-nipis , semua ubi kentang juga
di kupas kulit dan dipotong kecil-kecil , kikis kulit carrot dan
dipotong menyerong tebal-tebal.
✔ Panaskan sedikit minyak dan
tumis semua bawang , biarkan bawang ini masak dan menjadi kekuningan .
Terus masukkan semua air dan ubi kentang serta carrot kemudian kacau ,
biarkan kuah mendidih dan sampai ubi kentang menjadi empuk.
✔
Masukkan kiub ayam , lada hitam dan semua ayam yang telah di goreng
tadi. Bancuh serbuk BISTO dengan sedikit air , kemudian tuang ke dalam
stew tadi kacau semua bahan.
✔ Bancuh pula tepung jagung dengan sedikit air dan tuang ke dalam stew serta kacau stew supaya semua bahan menjadi sekata.
✔ Kuah stew akan menjadi pekat dan rasa garam jika kurang masin tambah la garam lagi.
✔ Biar kuah mendidih selama 3-5 minit lagi dan boleh la ditutup api dapur.
✔ Kuah stew yang tengah mendidih , saya masukkan dahulu ubi kentang dan
carrot supaya menjadi empuk , last sekali baru la saya masukkan ayam.
Kemudian saya akan kacau semua bahan supaya menjadi sama rata , saya
biarkan stew ini mendidih untuk 5 minit lagi sebelum saya tutup api
dapur.
Okey, selamat mencuba
Resipi ini telah disalin disini...
resepinannie.blogspot.com
resepiMAKANAN @ Rahsia Perkahwinan
BAHAN-BAHAN :
✔ 1 ekor ayam-dipotong 12
✔ 6 biji bawang besar
✔ 1 labu bawang putih
✔ 8 biji ubi kentang
✔ 2 biji karot
✔ 2-3 cawan air
✔ 1 biji kiub ayam
✔ 2 sudu besar tepung jagung
✔ 3 sudu besar serbuk BISTO
✔ Garam n serbuk lada hitam secukup rasa
* Serbuk BISTO ini berwarna coklat macam serbuk brown sos rupanya tapi rasa lain sikit. Bisto hanya boleh dibeli di Cold Storage (TESCO pun ada jual) , kalau tak ada serbuk bisto tak sedap la stew ayam ini .
CARA MEMASAK :
✔ Bersihkan ayam dan gaul dengan sediki garam kemudian goreng ayam sampai kekuningan.
✔ Kupas semua bawang dan di mayang nipis-nipis , semua ubi kentang juga di kupas kulit dan dipotong kecil-kecil , kikis kulit carrot dan dipotong menyerong tebal-tebal.
✔ Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang , biarkan bawang ini masak dan menjadi kekuningan . Terus masukkan semua air dan ubi kentang serta carrot kemudian kacau , biarkan kuah mendidih dan sampai ubi kentang menjadi empuk.
✔ Masukkan kiub ayam , lada hitam dan semua ayam yang telah di goreng tadi. Bancuh serbuk BISTO dengan sedikit air , kemudian tuang ke dalam stew tadi kacau semua bahan.
✔ Bancuh pula tepung jagung dengan sedikit air dan tuang ke dalam stew serta kacau stew supaya semua bahan menjadi sekata.
✔ Kuah stew akan menjadi pekat dan rasa garam jika kurang masin tambah la garam lagi.
✔ Biar kuah mendidih selama 3-5 minit lagi dan boleh la ditutup api dapur.
✔ Kuah stew yang tengah mendidih , saya masukkan dahulu ubi kentang dan carrot supaya menjadi empuk , last sekali baru la saya masukkan ayam. Kemudian saya akan kacau semua bahan supaya menjadi sama rata , saya biarkan stew ini mendidih untuk 5 minit lagi sebelum saya tutup api dapur.
Okey, selamat mencuba
Resipi ini telah disalin disini...
resepinannie.blogspot.com
resepiMAKANAN @ Rahsia Perkahwinan
✔ 1 ekor ayam-dipotong 12
✔ 6 biji bawang besar
✔ 1 labu bawang putih
✔ 8 biji ubi kentang
✔ 2 biji karot
✔ 2-3 cawan air
✔ 1 biji kiub ayam
✔ 2 sudu besar tepung jagung
✔ 3 sudu besar serbuk BISTO
✔ Garam n serbuk lada hitam secukup rasa
* Serbuk BISTO ini berwarna coklat macam serbuk brown sos rupanya tapi rasa lain sikit. Bisto hanya boleh dibeli di Cold Storage (TESCO pun ada jual) , kalau tak ada serbuk bisto tak sedap la stew ayam ini .
CARA MEMASAK :
✔ Bersihkan ayam dan gaul dengan sediki garam kemudian goreng ayam sampai kekuningan.
✔ Kupas semua bawang dan di mayang nipis-nipis , semua ubi kentang juga di kupas kulit dan dipotong kecil-kecil , kikis kulit carrot dan dipotong menyerong tebal-tebal.
✔ Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang , biarkan bawang ini masak dan menjadi kekuningan . Terus masukkan semua air dan ubi kentang serta carrot kemudian kacau , biarkan kuah mendidih dan sampai ubi kentang menjadi empuk.
✔ Masukkan kiub ayam , lada hitam dan semua ayam yang telah di goreng tadi. Bancuh serbuk BISTO dengan sedikit air , kemudian tuang ke dalam stew tadi kacau semua bahan.
✔ Bancuh pula tepung jagung dengan sedikit air dan tuang ke dalam stew serta kacau stew supaya semua bahan menjadi sekata.
✔ Kuah stew akan menjadi pekat dan rasa garam jika kurang masin tambah la garam lagi.
✔ Biar kuah mendidih selama 3-5 minit lagi dan boleh la ditutup api dapur.
✔ Kuah stew yang tengah mendidih , saya masukkan dahulu ubi kentang dan carrot supaya menjadi empuk , last sekali baru la saya masukkan ayam. Kemudian saya akan kacau semua bahan supaya menjadi sama rata , saya biarkan stew ini mendidih untuk 5 minit lagi sebelum saya tutup api dapur.
Okey, selamat mencuba
Resipi ini telah disalin disini...
resepinannie.blogspot.com
resepiMAKANAN @ Rahsia Perkahwinan
No comments:
Post a Comment