Pages

Friday, 12 July 2013

sambal ayam udang kering


Bahan-bahan : 900 gm ayam - dibuang kulitnya dan dipotong kecil 1 genggam udang kering - direndam dalam air panas, ditoskan dan ditumbuk kasar 3 ulas bawang merah - dicincang 2 ulas bawang putih - dicincang 1 biji bawang besar - dibelah dua dan dihiris 2 biji cili merah - dihiris menyerong 2 biji cili hijau - dihiris menyerong 3 sudu besar cili kering kisar 1 kiub pati ayam knorr 100 ml air Garam jika perlu Gula melaka secukup rasa Daun sup - dihiris ( boleh juga guna daun ketumbar ) Minyak untuk menumis Bahan-bahan Perap : 1/2 sudu kecil minyak bijan 1 sudu kecil seasoning 3/4 sudu kecil garam 1 sudu kecil gula 1 sudu kecil serbuk kari daging/ayam 1/2 sudu kecil serbuk cili 1 sudu besar tepung jagung Cara menyediakan : 1. Perap ayam bersama bahan perap selama 30 minit dan goreng ayam 3/4 masak. Ketepikan. 2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga sedikit garing. 3. Masukkan cili kisar dan tumis selama 3 minit. 4. Setelah itu masukkan udang kering dan tumis seketika. 5. Masukkan gula melaka dan gaul rata. Tumis sehingga pecah minyak. 6. Kemudian masukkan ayam goreng dan gaul rata. 7. Larutkan kiub pati ayam bersama air, kemudian tuang. Tambahkan garam secukup rasa jika perlu. 8. Setelah ayam empuk bolehlah masukkan bawang besar, hirisan cili merah dan hijau. Gaul rata dan masak seketika lagi. 9. Angkat dan sedia untuk dihidang. 10. Taburkan daun sup / daun ketumbar semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment