Pages
▼
Saturday, 13 July 2013
SAMBAL TUMIS SOTONG DENGAN ASPARAGUS
file:///C:/Documents%20and%20Settings/Basha/My%20Documents/My%20Pictures/2011-01-23%20001/nurul%20jg%20dad%20mlm.jpg
Bahan-bahan:
3 sudu besar Minyak masak
2 ulas Bawang merah ( dihiris nipis )
1 (besar) Sotong rendam ( dibersihkan & dipotong kecil )
1 ikat/12 batang Asparagus ( dipotong 1 inci )
2 sudu besar Cili giling
3 sudu besar Pes tomato
½ sudu besar Perencah Pati Ikan Bilis
2 sudu besar Gula merah
Sedikit Garam
1 sudu teh Serbuk belacan
1 biji Cili merah besar ( dihiris untuk hiasan )
Bahan (A): ( campur-gaul & tapiskan )
1 sudu besar Asam jawa
½ cawan Air suam
Cara Menyediakan:
(1) Panaskan minyak dengan suhu sederhana, tumis bawang merah sehingga naik bau.
(2) Masukkan cili giling dan pes tomato, kacau hingga sekata.
(3) Tuangkan air asam jawa (A), seterusnya didihkan. Taburkan Perencah Pati Ikan Bilis, gula merah & serbuk belacan.Campur- gaul hingga sebati.
(4) Masukkan sotong & asparagus. Kacau sekata.
(5) Pasang penutup & reneh selama 1-2 minit. (Jika inginkan sos yang lebih pekat, tambahkan sedikit tepung jagung yang telah dicampur dengan 2 sudu besar air)
(6) Angkat penutup, kacau dan tambahkan Garam.Hias dengan cili merah dan hidang panas dengan nasi.
No comments:
Post a Comment