Pages

Wednesday, 10 July 2013

tepung pelita


Lapisan hijau: 1 cawan tepung beras 1 cawan gula 5 cawan air 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air sedikit kapur - jangan letak banyak, nanti pahit Lapisan putih: 4 sudu besar tepung beras - ratakan 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan sedikit garam Cara menyediakan: 1. Tepung beras, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati. 2. Perah santan, masukkan tepung yang 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan. 3. Masakkan tepung yang diadun dan kacau hingga masak dan berkilat. 4. Bila dah masak, masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang atau pandan lagi sedap. 5. Kemudian masak pula adunan santan yang diadun tadi dan kacau sehingga adunan pekat. 6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi. Sejukkan.

No comments:

Post a Comment