Pages
▼
Tuesday, 29 March 2011
Chicken Nachos
400 gm daging ayam kisar
1/2 sudu teh paprika
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk cili
1/2 sudu besar cili Jalapeno yang telah didadu
1 sudu teh bawang putih yang telah dicincang
5 biji buah zaitun hitam - didadu
5 sudu minyak zaitun
100 gm bawang yang telah didadu
300 gm keju chedar parut
8 keping tortilla (corn tortilla)
5 sudu krim masam (sour cream)
5 sudu tomato salsa (lihat cara menyediakannya)
Cara Menyediakan:
Inti Nachos:
1. Gaulkan daging ayam dengan perasa. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan kacau isi ayam sehingga kering.
2. Panaskan minyak zaiton dalam kuali berasingan dan tumiskan bawang putih, bawang hancur, buah zaitun dan jalapeno. Kemudian masukkan serbuk jintan manis, serbuk cili dan serbuk paprika.
3. Campurkan bahan tumisan dengan ayam yang telah dimasak kering tadi, kacau sebati dan masukkan perasa secukupnya.
Tomato salsa:
1. Tomato, jalapeno dan bawang dipotong dadu. Kemudian digaul bersama serbuk lada hitam, daun ketumbar, garam dan minyak zaiton.
Nachos:
1. Goreng tortilla sehingga garing, angkat dan taburkan inti ayam di atasnya. Taburkan juga keju chedar. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar sehingga keju cair.
2. Keluarkan dan potong mengikut cita rasa sendiri.
Hidangkan chicken nachos bersama krim masam dan tomato salsa
No comments:
Post a Comment