Pages

Tuesday, 29 March 2011

Kerutuk Daging Berkrim


Bahan A:

10 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 cm lengkuas
1 cm halia
1/4 cawan minyak masak
1 bungkus rempahan rendang
500 gm daging lembu - potong kiub sebesar 3 cm

Bahan B:

1 cawan pati santan
1/4 cawan air
2 camca teh gula melaka
1 1/2 camca teh serbuk pati lembu
2 camca teh
2 camca teh kerisik
1/3 cawan susu sejat penuh krim

Cara Menyediakan:

1. Kisar halus bahan A. Panaskan minyak, tumis A dengan rempahan daging sehingga wangi.

2. Masukkan daging dan goreng selama 5 minit. Masukkan bahan B, masak sehingga daging empuk dan kuah hampir pekat.

3. Masukkan kerisik dan susu sejat, masak selama dua minit lagi.

4. Hiaskan dan hidangkan panas.

No comments:

Post a Comment