Pages

Thursday, 5 May 2011

Resepi ketam kari


BAHAN-BAHAN
2 ekor ketam - dipotong empat
1 senduk kecil serbuk kari
1 biji telur
1 biji bawang besar - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 tangkai cili merah
Sehelai daun sup
5 helai daun selasih
Daun bawang
Sedikit air
Sedikit garam
Sedikit serbuk ayam

CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah ditumbuk hingga garing.
2. Masukkan serbuk kari dan sedikit serbuk ayam. Tumis lagi hingga garing.
3. Masukkan ketam ke dalam pes tersebut.
4. Kemudian pecahkan telur.
5. Masukkan sedikit air bersama cili merah dan garam dan gaul rata.
6. Setelah sebati, masukkan daun sup, daun selasih dan daun bawang.
7. Angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment