Bahan-bahannya mudah.
1-Satu pot beras
2-secawan santan pekat
3-setengah cawan gula merah
4-secubit garam
sehelai daun pandan.
Caranya:
1-Masak beras yg telah dicuci dengan 3 gelas air hingga kembang.
2-Masukkan santan, garam dan daun pandan. Masak beberapa minit lagi hingga bubur agak pekat.Sentiasa kacau supaya tak hangus.
3-Asingkan separuh dari bubur ke dalam periuk lain dan tambahkan gula merah. Kacau atas api sehingga gula sebati.
4-Ketika menghidang, masukkan 2 senduk bubur putih dalam mangkuk dan tuang 2 senduk bubur merah diatasnya. Enak di makan bersama teh kurang manis.
salam.. saya biasa makan bubur merah bubur putih ni tapi tgk cara makannya lain. kalau saya makan, bubur merah tu masak kurang manis sbb yg merah layer bawah yang putih layer atas..huhu
ReplyDelete