Pages

Sunday, 3 July 2011

resepi roti canai(di Restoran Basha rm1.00 sj)


Bahan-bahan
1kg tepung cap sauh
3 sudu gula
1 sudu garam
2 1/2 cawan air suling (lebih kurang 400ml)
50g majerin

Cara:
1-Panaskan/cair magerin dan sejukkan. Boleh juga sejukkan dengan mencampurkan air dalam majerin yg telah cair.
2-Satukan tepung,majerin garam dan gula dan masukkan air .Jgn habiskan air, mungkin adunan akan terlalu lembik. jadi simpan sikit air untuk ditambah bila perlu semasa menguli.
3-Uli sampai jadi doh dan rehatkan 1/2 jam.
4-Selepas 1/2 jam uli lagi beberapa ketika sekitar 10-15 minit.
5-Bulatkan anggaran sebesar bola pimpong. lumur dengan majerin dan perap selama 1jam atau lebih.
6-Canai dan bakar.


Tip:
i-Garam dan gula boleh dilarutkan dalam air untuk memudahkan sebati dalam tepung.
ii-Jangan guna majerin yg panas kerana tepung akan 1/2 masak dan adunan jd keras.
iii-Guna air suling untuk mendapat doh yg baik dan lembut.
iv- Pastikan tangan bersih masa menguli dan menebar kerana ia menjamin mutu (tak basi).
v-Inilah resipi paling murah dan sedap. InsyaAllah pasti jadi.

No comments:

Post a Comment