Pages

Sunday, 3 July 2011

resepi laksa


Kuah Laksa:

Ikan kembung/ikan sardin segar sekati (5 ekor )
Chili kering segengam ( nak lebih pedas tambah lagi)
5-6 ulas bawang merah
Seinci belacan (pilihan, tak bubuh tak apa)
5 keping asam gelugor
dua tiga pelepah daun kesum
setangkai bunga kantan (yang kembang lebih baik)
2-3 sudu gula pasir
sesudu teh garam
air untuk rebus.

Bahan Laksa:

Sepaket laksa segera (laksa kering)
Timun - dihiris nipis memajang macam mancis
Cili merah segar dihiris nipis (1-2 biji)
Bawang besar dihiris nipis-sebiji
telur rebus (jika suka, di belah 4)
Limau nipis

Cara masak kuah:

1- Bersihkan ikan, rebus dengan sedikit air (sekadar menutupi ikan tu). Bila empuk , (kira kira 10 minit), matikan api. Buang tulang2 ikan, ambil isi sahaja. Blend isi ikan dengan air rebusan tadi.

2-Sementara rebus ikan, potong atau guntingkan chili kering dan rendam dengan air panas sebentar (5 minit). Basuh dan toskan. Blend dengan bawang yang telah dihiris dan belacan.

3- Campurkan isi ikan yang telah di blend dengan chili kisa ini dalam periuk. Tambah 4-5 gelas air . Bunga kantan dibelah 4 dan masukkan sekali. Masukkan asam gelugor. Didihkan selama kira kira 30 minit. Bunga kantan ni kira wajib ada, kalau tak tak nama laksa ler...

4- Masukkan daun kesum, garam dan gula. Rasa garamnya. Tak cukup tambah lagi. Biar kira kira 5 minit sebelum dimatikan api.

Cara penyediaan:

1- Laksa direndam kira2 2 jam dengan air sejuk.Kemudian rebus hingga empuk dan toskan.
(Biasa saya masak serentak, sambil buat kuah sambil rebus laksa yang sudah direndam.)
2- Timun, bawang ,chili merah , limau dan telur rebus di ataur ataus pinggan berasingan.
3- Ambil sedikit laksa , bubuh sedikit bahan2 no.2 di atasnya dan tuang kuah laksa. Perah limau.

No comments:

Post a Comment