Pages

Wednesday, 3 August 2011

Resepi: Black Pepper Chicken


Resepi: Black Pepper Chicken
BAHAN2:
500 gm ayam
1 batang carrot [potong kecil]
1 s/b kicap pekat
2 s/b sos tiram
1 s/b tepung jagung [bancuh]
1/2 cawan air
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
Garam secukup rasa...

BAHAN TUMIS:
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

BAHAN HIASAN:
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang [potong 1 inci]
1 biji tomato [belah 6]
2 biji cili merah [hiris]

CARANYA:
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3. Masukkan ayam dan carrot dan gorengkan sehingga masak/lembut.
4. Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.

No comments:

Post a Comment