Pages
▼
Wednesday, 3 August 2011
Resepi: Chicken chop sos rempah
CHICKEN CHOP SOS REMPAH
Bahan
3 keping daging dada ayam[buangkan tulang]
Kentang goreng
3 helai daun salad
1 jagung rebus [potong 3]
1 biji tomato [hiris ]
Bahan Perap
1 s/b rempah kari ayam
1 s/b sos tiram
1 s/k cili mesin
1 s/k serbuk lada hitam
1 s/b minyak
Cara
Gaulkan ayam dengan bahan perapan dan perap selama 3 jam
Panaskan minyak dan gorengkan ayam yg diperap sehingga masak.
Susunkan semua bahan dalam pinggan steak dan siramkan dengan sos berempah.
SOS REMPAH
bahan
2 s/b majerin
2 ulas bawang putih ]
2 ulas bawang merah ] cincang halus
1 s/b rempah kari
1/2 cawan stok ayam
1 s/k tepung jagung [bancuh ngan sikit air]
100 gm cendawan butang [cincang]
1 s/b sos tomato
garam
cara
Panaskan majerin dan tumiskan bawang sehingga layu dan wangi.
Masukkan rempah dan stok.
Masukkan sos tomato, cendawan dan garam.
Masukkan tepung jagung dan kacau rata. Biarkan sehingga mendideh dan pekat.
Tutup api dan siramkan pada ayam.
SOS LADA HITAM
Bahan
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar kicap
1 cawan air rebusan tulang ayam/daging
1 sudu kecil tepung jagung bancuh ngan air sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis
Cara
Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
Bila dah pekat masukkan tomato sos, lada hitam, kicap dn tepung jagung.
Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki. Perisakan garam n gula secukup rasa.
Hidangkan bersama ayam atau ayam.
SOS CENDAWAN
Bahan
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar lada hitam
1 tin mushroom sup
1/2 cawan mushroom [cincang halus]
1/2 cawan air rebusan tulang ayam/daging
1 sudu besar tepung jagung bancuh ngan air sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis
Cara
Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
Bila dah pekat masukkan mushroom soup, mushroom cincang, lada hitam, lada putih dn tepung jagung.
Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki. Perisakan garam n gula secukup rasa.
Hidangkan bersama ayam atau ayam bakar atau pun chicken chop.
No comments:
Post a Comment