Pages
▼
Monday, 8 August 2011
resepi GULAI PUCUK UBI DENGAN KERANG.
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cekik pucuk ubi
2 cawan isi kerang (budget lebih nihh)
2 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
300 ml pati santan
900 ml santan cair
Garam dan gula secukup rasa
Air jika perlu
BAHAN KISAR HALUS :-)
4 biji cili merah
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 camca besar ikan bilis, rendam dan toskan
2 biji buah keras
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
Rebus pucuk ubi hingga lembut, tos, cuci dan perah, kemudian hiris sederhana kasar. Masukkan ke dalam periuk bersama serai titik, lengkuas dan bahan kisar halus, kacau rata.
Tuang santan cair dan biar mendidih. Masukkan kerang dan asam gelugor. Tuang pati santan, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak dengan api perlahan sambik dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ikan masin/ikan goreng.
No comments:
Post a Comment