Pages
▼
Tuesday, 23 August 2011
Resepi: Ikan kering tumis darat
Bahan-bahan:
4 hingga 6 keping tulang ikan masin (ikan talang atau ikan merah)
4 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk kari ikan
(kak Ros suka rempah lebih... hihi...)
1/2 biji kelapa parut - diambil 2 cawan santan
4 biji ubi keledek - dipotong empat
2 biji terung bulat - dibelah enam
1/4 biji nanas - dibuang empulur dan potong kecil
3-4 ulas bawang putih (blender)
2 ulas bawang besar (blender)
1 sudu teh jintan manis (tumis)
3-4 ulas bawang merah dan bawang putih (tumis)
1 tangkai daun kari (tumis)
3 keping asam gelugor (asam keping)
2 sudu besar minyak
Garam jika perlu
Cara Menyediakan:
Campurkan rempah daging dan tulang dengan satu cawan pati santan, kemudian rebuskan hingga mesra.
Masukkan satu lagi cawan santan diikuti dengan ubi keledek. Apabila lembut, masukkan nanas.
Setelah masak, kecilkan api dan ketepikan bahan tadi.
Sediakan kuali, panaskan minyak dan tumis bawang merah, jintan manis, bawang putih serta daun kari.
Tumis sampai naik wangi kemudian tuang semua bahan dalam kuali ke dalam periuk. Tutupkan api.
Tutup periuk selama 10 minit agar bahan-bahan menjadi lebih mesra sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment