Pages

Tuesday, 23 August 2011

Resepi: Kari Ketam Tumis Darat


Bahan-bahan :

6 ekor ketam
3 biji bawang merah, 3 biji bawang putih, 1 inci halia.. ditumbuk lumat
Satu paket Rempah Kari..
Air secukupnya
Santan pekat
Sekeping asam gelugur
Garam secukup rasa
Beberapa hirisan nenas, dimasukkan kemudian sedikit

Bahan2 untuk ditumis garing :

Sedikit minyak masak untuk menumis
2 biji bwg merah, dimayang
2 biji bwg putih, dimayang
5 tangkai cili kering, di potong dua
3 pelepah daun kari, dilurut
2 sudu besar rempah halba campur

Cara-cara :

Campurkan semua ketam, bahan2 tumbuk, air, rempah kari dalam periuk dan didihkan.
Masukkan santan, asam gelugur dan garam secukup rasa.
Sementara masakan mendidih, boleh lah sediakan bahan2 tumis.
Setelah garing ditumis, masukkan kesemuanya ke dalam masakan kari tadi. Kacau sebentar.
Tutup kuali dan padamkan api.

No comments:

Post a Comment