Pages
▼
Monday, 8 August 2011
resepi LEMPENG PISANG.
BAHAN-BAHANNYA :-)
10 biji pisang emas, dibuang kulitnya
12 camca besar gula halus
1/3 cawan kelapa parut putih (optional)
1 camca teh baking powder
1/2 camca teh garam
3/4 cawan tepung gandum
Sedikit air jika perlu
CARA MEMBUATNYA :-)
Lecek pisang tadi hingga lumat. Tambah garam, gula dan baking powder, terus melecek hingga sebati. Tambah parutan kelapa dan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Jika nampak terlalu pekat, tambah sedikit air lagi. Kacau rata dan rehatkan 10 minit.
Panaskan n0n-stik pan saiz 9 inci,lenser dengan sedikit minyak dan masukkan 2 senduk adunan tadi, ratakan dan biar masa. Kemudian terbalikkan dan masak lagi hingga kuning keemasan, angkat dan hidangkan..
No comments:
Post a Comment