Pages

Monday, 8 August 2011

resepi LEMAK NENAS IKAN KURAU MASIN

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji nenas sarawak saiz kecil, kupas kulit dan hiris sederhana tebal
8 ketul keratan tulang ikan masin kurau, bahagian tulang tengah, direndam
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
700 ml santan cair
250 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan guka secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
3 biji cili merah
5 biji cili padi merah Thai
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
Secubit belacan

CARA MEMBUATNYA :-)

Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar halus bersama serai titik hingga harum. Masukkan tulang ikan kurau masih (toskan dahulu) dan masak sekejap. Tambah nenas dan gaul rata. Biar nenas sedikit lembut.
Tuang santan cair dan masukkan asam gelugor, bila mendidih, rasa dan tambah sedikit garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun kunyit, biar mendidih perlahan sambil dikacau sekali sekala. Kemudian rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan..

No comments:

Post a Comment