Pages

Tuesday, 13 September 2011

Resipi yogurt


Bahan-bahan:
1) 1 kotak susu segar dutchlady. marigold (marigold lebih sedap dan pekat)
2)2 bekas yogurt apa-apa perisa pun takpe janji yogurt yang harganya seringgit lebih tu, takde ni tak jadi yogurt.

Cara membuatnya:
1)Masak susu segar di dalam periuk sehingga pekat sedikit dan ada lapisan atas.
2)Masukkan kedalam bekas sederhana tinggi (jangan tinggi sangat macam jug air tu.
3)Sejukkan susu sehingga suam-suam kuku.
4)Masukkan dua bekas yogurt tersebut semasa susu masih suam-suam kuku dan kacau sehingga sebati.
5)Tutup bekas tersebut dengan kain tuala seperti tuala good morning.
6)Ikat dengan getah penutup tuala tersebut. Jangan sesekali tutup dengan penutup tupperware.
7)Peram susu tersebut dengan suhu bilik selama 8 jam.
8)Setelah 8 jam, buka tuala dan tutup tupperware dengan penutup hakikinya.
9)Masukkan di dalam peti di tempat biasa..Bukan frozen.
10)Setelah sejuk.....Nah....sedia untuk di makan....sedap dimakan begitu sahaja atau dicampur perisa mengikut hawa nafsu anda.

Cara buat yogurt kedua

Bahan-bahan :
1 quartz susu
1/4 cawan yogurt perisa asli (starter)
3/4 cawan susu tepung tanpa lemak

Cara Membuatnya :
1. Satukan susu dan susu tepung dalam periuk. Panaskan ke suhu 100 - 150 darjah F.
2. Apabila ia hampir mendidih, angkat dari api dan sejukkan dalam bekas berisi air sejuk atau air batu.
3. Satukan air susu tadi dan yogurt perisa asli. Yogurt starter ini boleh beli yang readymade di pasaraya. Ia berperanan sebagai ibu yogurt kerana telah ada bakteria didalamnya. Ia akan membiak dalam susu yang baru itu.
4. Tuang campuran itu dalam bekas tupperware atau periuk yang bersih dan simpan di tempat yang hangat bersuhu 115 darjah F selama 6 jam atau lebih. Anda juga boleh menyimpannya dalam oven.Caranya ialah panaskan oven ke suhu 275 darjah F dan padamkan apinya.Masukkan periuk kedalamnya dan biarkan ia disitu beberapa jam.
5. Setelah yogurt menjadi pekat, bolehlah disimpan di dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment