Pages
▼
Tuesday, 18 October 2011
Kerabu salom
Bahan-bahan ( 4~6 orang makan )
* 1 labu bawang besar / 3 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 2 inch cekur
* sedikit belacan (dibakar sekejap)
* 6 biji cili padi (boleh + jika mahu pedas)
* sedikit bilis
100 gram kelapa parut
secubit garam/gula
seikat daun salom
Cara-cara
Bawang-bilis
Satukan kesemua bahan * dan diblend kering / tumbuk lumat
Masukkan no.1 kedalam kelapa parut dan digaul rata.Perasakan ngan secubit garam dan gula
Goreng tanpa minyak dengan api perlahan sehingga semua sebati n kelapa agak kering.Kacau slalu untuk mengelakkan sambal menjadi hangit.
Kelapa_goreng
Sambal kelapa yang siap, boleh diisi ke dalam bekas.Ketepikan.
Potong daun salom.Masukkan sambal yang telah siap tadi.gaul sebati dan sedia dihidang bersama nasi putih n lauk pauk yang lain.
No comments:
Post a Comment