Pages

Tuesday, 18 October 2011

Lemak tempoyak petai pucuk ubi

Bahan-bahan ( 5 )

2 genggam pucuk ubi.pucuk paku pun bleh
satu paket kecil tempoyak
2 papan petai
20 batang cili padi ikut suka
satu inci kunyit hidup
4 ulas bawang kecil
2 helai daun kunyit diracik halus
2 batang serai dihiris halus
santan pekat satu peket besar

Cara-cara

pucuk ubi direbus hingga empuk dan pahitnya keluar.selepas itu dihiris nipis
biji petai dihiris nipis bersama daun kunyit dan serai
bawang kecil,cili padi dan kunyit hidup dikisarkan
masukkan pucuk ubi yang dihiris nipis tadi bersama bahan bahan laintermasuk tempoyak,petai dan semua skalilah ke dalam kuali melengkung.hidupkan api sederhana dan masukkan santan
bila agak mengelegak kecilkan api.sentiasa dikacau agar santan tak pecah minyak
akhir skali masukkan garam.

No comments:

Post a Comment