Pages
▼
Tuesday, 18 October 2011
Masak lemak umbut kelapa/ kelapa sawit
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
500 gm umbut kelapa/ kelapa sawit di bersihkan & di potong2.
1/4 cwn ikan bilis * @ ikut selera
2 ulas bwg putih *
3 @ 4 ulas bwg merah*
2 sb ketumbar biji *
1 inci kunyit *
santan dr 1 biji kelapa
secukup minyak masak utk menumis
air secukupnya
garam secukup rasa
Cara-cara
Tumbuk bahan bertanda* dgn sedikit garam.
Panaskan minyak di dlm periuk @ kuali. Bila minyak tlh panas, tumis bahan2 tumbuk tadi sehingga naik bau.
Masukkan umbut ke dalam periuk atau kuali tadi , tambahkan air & masakkan umbut sehingga empuk.
Bila umbut telah empuk, masukkan santan pekat & secukup air (jika perlu). Masak sehingga kuah mendidih ( pastikan jgn sampai pecah santan). Perasakan masinnya.
Siap utk di hidang bersama nasi panas.
**Blh juga di tambah udang @ ayam ke dalamnya.
** Kalau suka pedas, blh juga di tambah cili.
No comments:
Post a Comment