Pages

Tuesday, 15 November 2011

Ikan Pari Bakar & Air Asam Mangga


\
IKAN PARI BAKAR

Bahan
ikan pari
kunyit
garam
minyak
daun pisang [jika ada]

Cara
1. Bersihkan ikan pari dan potong kecil. Toskan.
2. Gaulkan garam dan kunyit pada ikan dan perapkan selama 20 minit
3. Titiskan minyak akt non-stik pan [kalau ada daun pisang lapikkan]
4. Masukkan ikan dan tudungkan.
5. Masakkan sehingga ikan itu masak.
6. Angkat ikan dan hidangkan dengan air asam

AIR ASAM MANGGA

Bahan
1 biji mangga muda [parut]
5 tangkai cili merah
10 tangkai ciliapi
4 cm belacan
1/2 cawan air asam jawa
garam

Cara
1. Masukkan semua bahan kecuali mangga dalam blender dan mesinkan sekejpa.
2. Masukkan dalam mangkuk dan gaulkan dengan mangga muda.
3. Hidangkan dengan ikan bakar.

No comments:

Post a Comment