Pages

Tuesday, 15 November 2011

KARI KEPALA IKAN


\
Bahan-Bahan:
1 ekor kepala ikan merah/tenggiri/jenahak [dibersihkan]
2 bungkus serbuk kari ikan [bancuh ngan sikit air]
5 biji sayur bendir
2 biji terung bulat [belah 4]
3 biji cili hijau [buangkan tangkai]
2 biji tomato [belah 4]
1 cawan air asam jawa
1 cawan santan pekat
minyak
garam

Bahan tumis
5 ulas bwang merah ]
2 ulas bawang putih ] tumbuk /hiriskan
1 inci halia ]
1 s/b halba campur
2 tangkai daun kari

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh sehingga pecah minyak.
3. Masukkan asam jawa tadi [digaul dengan pati santan dan tapiskan]
4. Masukkan ikan. Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat.
5. Kecilkan api dan biarkan mendideh dan naik minyak.
6. Apabila mendidih masukkan sayur bendir, terung bulat, tomato dan garam. Biarkan naik minyak lagi sikit dan tutup api.
7. Hidangkan dengan nasi putih/kukus..atau roti biasa/canai.

Cara Hidangan
Hidangkan semuanya dalam pinggan bersama kari ikan atau kepala ikan, sambal belacan, ulaman timun dan sayuran mentah.

No comments:

Post a Comment