Pages

Saturday, 21 April 2012

resepi sup ekor

han-bahannya : 500 gm ekor 2 ulas bawang putih 4 ulas bawang merah Sedikit ketumbar - tumbuk kasar Daun ketumbar Celeri Bawang goreng secukupnya Garam Air Minyak untuk menumis 1 inci halia 1/2 sudu lada hitam - tumbuk kasar 4 biji cili padi - ketuk Sedikit perahan lemon / limau Cendawan tiram memasaknyanya : Tumis bawang, halia hingga wangi. Masukkankan ketumbar tumbuk. Masukkan ekor. Kecilkan api, biar ekor seketika. Masukkan sedikit air. Biarkan air mendidih dan tersejat sedikit. Masukkan air secukupnya. Rebus sehingga ekor lembut. Jika air mengering, tambah lagi air secukupnya. Masukkan lada putih yang telah ditumbuk kasar. MAsukkan cili padi -- jika hendak pedas. Setelah ekor empuk, masukkan garam secukupnya. MAsukkan celeri dan cendawan tiram. Perahkan sedikit lemon / limau. Tutup api. Taburkan sedikit daun ketumbar dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment