Pages
▼
Monday, 23 July 2012
LEMAK PUTIH PUCUK UBI
AHAN-BAHANNYA :-)
2 cekak pucuk ubi
3 batang serai, dititik
1 genggam udang kering rendam
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Air jika perlu
1 biji bawang besar, hiris halus
3 ulas bawang putih, diketuk
1 biji cili merah, hiris
Garam dan gula secukup rasa
ARA MEMBUATNYA :-)
Pucuk ubi diasingkan dari tangkainya, cuci, tos dan rebus hingga lembut, tos dan cuci bawah air paip. Perah dan potong kecil, masukkan ke dalam periuk. Udang kering ditoskan, kemudian tumbuk hancur tapi jangan lumat sangat. Masukkan ke dalam periuk berisi pucuk ubi tadi.
Masukkan juga serai titik, bawang besar hiris dan bawang puith. Gaul rata dan tuang santan cair. Masak hingga mendidih, kemudian sederhanakan api dan masak sekejap lagi. Tuang pati santan, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau perlahan dan biar mendidih dengan api kecil.
Akhir sekali masukkan hirisan cili merah. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih, sambal belacan, ikan masin atau ikan goreng...
No comments:
Post a Comment