Pages

Thursday, 9 August 2012

Resepi Kerapu Masak Cuka


Bahan-bahan : 600 gm ikan kerapu 2 sudu besar cuka 2 sudu kecil minyak 20 gm cendawan kering - direndam dan dihiris halus 3 batang sawi 5 cm halia - dihiris nipis 1 sudu kecil tepung jagung Garam secukup rasa Cara : 1. Ikan dibersihkan kemudian dikelar-kelar isinya. 2. Tumis hirisan halia sebentar saja, kemudian masukkan cendawan, cuka garam, 1 1/2 cawan air dan masak sambil dikacau hingga rata. 3. Masukkan ikan dan biarkan masak. 4. Bancuh tepung jagung dengan 1/2 cawan air kemudian tuang ke dalam kuah ikan. Balik-balikkan dan kacau hingga rata. 5. Masukkan sawi dan angkat setelah sawi layu sedikit. Hidangkan panas-panas.

No comments:

Post a Comment