Pages

Thursday, 16 May 2013

ikan masak masam manis


IKAN MASAK MASAM-MANIS (SWEET SOUR FISH) Bahan-bahan 2 ekor ikan sagai sederhana besar @ ikan apa2 pun boleh (bersihkan & goreng macam biasa) 1/2 biji capsicum merah (hiris dadu) 1/2 batang timun biasa @ zucini (buang pulur biji & belah 4=hiris) 2 biji tomato buah (belah dadu) 1 potong nenas (buang pulur & hiris) 1 labu bawang besar (hiris dadu) 4 batang daun bawang (ambik yg hujung batangnya & hiris kasar) 3 ulas bawang putih (cincang) 1 inchi halia (cincang) 2 sdm minyak canola @ sebarang Bahan Sos 3 sdm tomato sos 3 sdm cili sos 3 sdm plum sos 1 1/2 sdm gula sedikit perisa 'pasti sedap' (optional) garam secukup rasa 1 cwn air 1 sdm tepung jagung + sedikit air Caranya: 1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan halia. Naik bau masukkan sayurannya. Masak dalam 2 minit. 2) Masukkan bahan sos kecuali air jagung. Kacau sebentar. 3) Akhir sekali masukkan air tepung jagung. Kacau dan biar didih sekejap bila kuah pekat sedikit. Angkat. 4) Tuangkan keatas ikan. Siap!

No comments:

Post a Comment