Pages

Monday, 13 May 2013

paha ayam masak dengan kacang tanah


PAHA AYAM MASAK DENGAN KACANG TANAH. Bahan-bahan: 5 ketul Paha ayam dengan tulang ½ sudu teh Serbuk Lada Putih 1 sudu teh Perencah Pati Ayam 2 sudu besar Minyak masak 500 ml Air ½ sudu teh Minyak bijan Bahan (A): ½ batang Lobak merah sederhana ( dipotong dadu ) ½ cawan Kacang tanah ( dicuci dan dimasak ) 20g Cendawan kuping hitam ( direndam & dipotong kecil ) 5 kuntum Cendawan kering ( direndam & dipotong 4 setiap satu ) 2 keping Taufu padat ( dipotong dan digoreng ) Bahan Perencah (B): 1 sudu teh Kicap pekat 1 ½ sudu besar Perencah Pati Ayam 1 sudu besar Gula Cara Menyediakan: (1) Masak kacang tanah dalam air didih sehingga lembut. Toskan & ketepikan. (2) Panaskan minyak, masukkan gula dan masak. (3) Setelah gula menjadi karamel, masukkan ayam, gaul sebati supaya permukaan ayam disaluti caramel. Seterusnya masukkan bahan (A). (4) Masukkan 500 ml air secara perlahan, didihkan lalu tambah bahan perencah (B). (5) Reneh kira-kira 20 minit atau hingga ayam menjadi masak. (6) Taburkan sedikit minyak bijan, kacau sebati dan padam api. (7) Hias dengan daun pasli dan hidang panas

No comments:

Post a Comment