SADERI GORENG DENGAN BEBOLA DAGING.
Bahan-bahan:
3 tangkai Saderi
Secukup Minyak masak
Bahan A: ( dicampur-gaul )
200g Daging lembu kisar
1 sudu teh Serbuk Lada Hitam
2 sudu teh Perencah Pati Ayam
2 sudu teh Bawang putih ( cincang )
¼ biji Bawang Bombay ( dipotong dadu kecil )
1 sudu besar Lada benggala hijau ( dipotong dadu kecil )
1 sudu besar Lada benggala merah ( dipotong dadu kecil )
2 sudu besar Air
2 sudu besar Tepung gandum
¼ sudu teh Serbuk buah pala
Bahan B: ( Agen pemekat )
½ sudu besar Mentega
1 sudu besar Tepung gandum
Bahan C:
4 sudu besar Sos tomato
4 sudu besar Sos HP
1 sudu teh Tomato Puri
1 sudu teh Perencah Pati Ayam
1 sudu besar Gula
Cara Menyediakan:
(1) Campur-gaulkan bahan (A). Jadikan bebola dengan 1 sudu besar, goreng dalam minyak panas selama 30 minit atau hingga perang-keemasan.
(2) Angkat dan ketepikan.
(3) Untuk menyediakan sos, masukkan bahan (B) ke dalam kuali leper tidak melekat. Kacau-goreng hingga harum, angkat & ketepikan.
(4) Seterusnya masukkan bahan sos (C), didihkan. Tambahkan saderi, masak selama 1 minit. Masukkan bebola daging, kacau sebati dan pekatkan kuah dengan agen pemekat.
No comments:
Post a Comment