Pages

Monday, 13 May 2013

saderi goreng dengan bebola daging


SADERI GORENG DENGAN BEBOLA DAGING. Bahan-bahan: 3 tangkai Saderi Secukup Minyak masak Bahan A: ( dicampur-gaul ) 200g Daging lembu kisar 1 sudu teh Serbuk Lada Hitam 2 sudu teh Perencah Pati Ayam 2 sudu teh Bawang putih ( cincang ) ¼ biji Bawang Bombay ( dipotong dadu kecil ) 1 sudu besar Lada benggala hijau ( dipotong dadu kecil ) 1 sudu besar Lada benggala merah ( dipotong dadu kecil ) 2 sudu besar Air 2 sudu besar Tepung gandum ¼ sudu teh Serbuk buah pala Bahan B: ( Agen pemekat ) ½ sudu besar Mentega 1 sudu besar Tepung gandum Bahan C: 4 sudu besar Sos tomato 4 sudu besar Sos HP 1 sudu teh Tomato Puri 1 sudu teh Perencah Pati Ayam 1 sudu besar Gula Cara Menyediakan: (1) Campur-gaulkan bahan (A). Jadikan bebola dengan 1 sudu besar, goreng dalam minyak panas selama 30 minit atau hingga perang-keemasan. (2) Angkat dan ketepikan. (3) Untuk menyediakan sos, masukkan bahan (B) ke dalam kuali leper tidak melekat. Kacau-goreng hingga harum, angkat & ketepikan. (4) Seterusnya masukkan bahan sos (C), didihkan. Tambahkan saderi, masak selama 1 minit. Masukkan bebola daging, kacau sebati dan pekatkan kuah dengan agen pemekat.

No comments:

Post a Comment